Aktualitātes

LLKA piedāvā palīdzību lauksaimniekiem kooperatīvu dibināšanā - tikai KOOPERĀCIJA palīdz izdzīvot krīzes situācijās!

30.03.2021 Drukāt
LLKA piedāvā palīdzību lauksaimniekiem kooperatīvu dibināšanā - tikai KOOPERĀCIJA palīdz izdzīvot krīzes situācijās!

Pateicoties kooperācijai, lauksaimniekiem ir bijusi iespēja ne tikai veiksmīgi pārvarēt krīzes, bet arī modernizēt saimniecības – tā uzskata vairums lauksaimniecības kooperatīvu biedru. Tāpēc Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA) aicina lauksaimniekus novērtēt kooperācijas lomu dažādās lauksaimniecības nozarēs. “Piedāvājam palīdzību gan jaunu kooperatīvu dibināšanā, gan savas nozares un reģiona kooperatīva atrašanā un uzrunāšanā, lai kļūtu par tā biedru,” teic LLKA izpilddirektore Linda Uzkalne.

Šobrīd Latvijā darbojas 50 dažādu nozaru atbilstīgas kooperatīvās sabiedrības, no kurām lielākā daļa darbojas graudu un piena nozarēs, tādēļ jo sevišķi nepieciešama saimniecību kooperēšanās citās, kā, piemēram, gaļas, augļu, ogu, dārzeņu, mājražotāju, biškopības un citās nozarēs. Tāpat kooperēšanās būtiski varētu atvieglot bioloģisko lauksaimnieku ikdienas darbu. Kooperatīvs ir vislabākais atspēriena punkts tieši mazajiem un vidējiem lauksaimniekiem, kas, kļūstot par kooperatīva daļu, paver sev arvien plašākas iespējas uzlabot savas saimniecības kapacitāti, modernizēt tās darbību, attīstīties jau esošajā nozarē, kā arī apgūt jaunas. Kooperācija ir iespēja celt ne tikai saimniecības un paša saimnieka ekonomisko labklājību, bet arī regulāri piedalīties reģionāla, nacionāla un pat starptautiska līmeņa apmācībās un pieredzes apmaiņā, tādējādi iegūstot arī plašāku zināšanu loku un iespēju mācīties no vietējiem un ārzemju nozaru speciālistiem.

Jānis Grosbergs, zemnieku saimniecības “Kalndruvas” īpašnieks Limbažu pagastā: “Savu ganāmpulku esmu paplašinājis no 40 līdz 70 govīm, pateicoties tam, ka man kā biedram kooperatīvs “Straupe” piešķīra bezprocentu aizdevumu kūts būvniecībai un visam nepieciešamajam slaukšanas aprīkojumam. Apsaimniekoju 250 ha zemes. Tā kā bankām esmu mazs klients, kooperatīvs zemniekam ir visizdevīgākā iespēja, lai saimniecība atspertos izaugsmei. Tā kā nedaudz nodarbojos arī ar graudkopību, esmu arī kooperatīva “VAKS” biedrs.”

Valērijs Ivanovs, piemājas saimniecības “Līgo” īpašnieks Viļānu novada Sokolku pagastā: “Saimniecību dibināju 2008.gadā ar tai piederošiem 7,4 ha, pēc diviem gadiem – 2010.gadā kļuvu par piena kooperatīva “Viļāni” biedru. Kopš tā brīža mana saimniecība pamazām ir attīstījusies. Šobrīd apsaimniekoju vēl papildus 37,6 ha zemes un ir 20 govju liels ganāmpulks. Pateicoties kooperatīva atbalstam, esmu iegādājies piena dzesētāju, kā arī veiksmīgi startējis modernizācijas projektos, lai iegādātos jaunu lauksaimniecības tehniku, kam līdzfinansējumam nepieciešamo summu ir aizdevis kooperatīvs, kuru es, savukārt, esmu atdevis kooperatīvam no ikgadējiem tiešmaksājumiem. Ļoti novērtēju, ka kooperatīvs par pienu norēķinās regulāri un savlaicīgi, kas ļauj plānot saimniecības finanses.”

Linda Uzkalne, LLKA izpilddirektore: “Kooperatīvs ir pašu lauksaimnieku uzņēmums. Tāpat jāņem vērā, ka kooperācija ir ilgtermiņa attiecības starp kooperatīvu un tās biedriem, kas nozīmē, ka brīžiem nākas atteikties no īstermiņa labumiem, lai kaut ko vairāk iegūtu nākotnē. Lauksaimnieki, kuri šos principus izprot, ir kooperatīvu veiksmes stūrakmens.”

Jāuzsver, ka Eiropas Savienības (ES) Lauku attīstības programmā pārejas periodā plānots atbalsts jaundibinātiem atbilstīgiem kooperatīviem, lai veicinātu kooperatīva efektīvu darbību centralizētas pirmapstrādes un tirgus izpētes nodrošināšanā, produkcijas realizācijā, kā arī jaunu noieta tirgu apgūšanā. Līdz ar to LLKA aicina lauksaimniekus aktivizēties, lai stiprinātu kooperatīvu tā izveides sākuma posmā, izmantojot arī ES piedāvātās iespējas.

Lauksaimnieki, kuriem ir radusies interese par iespējām izmantot kooperācijas priekšrocības, papildus plašākas informācijas iegūšanai vai konsultācijai var sazināties ar LLKA biroju, rakstot uz e-pastu birojs@llka.lv vai arī zvanot uz tālruņa numuru 67027546.

 

Infografika: Ieguvumi no kooperatīva

Ieguvumi no kooperatīva