Aktualitātes

ZM Krīzes vadības grupa aicina atļaut veikaliem atsākt darbību, stingri ievērojot epidemioloģiskās prasības

16.02.2021 Drukāt
ZM Krīzes vadības grupa aicina atļaut veikaliem atsākt darbību, stingri ievērojot epidemioloģiskās prasības

Zemkopības ministrijas Krīzes vadības grupa (ZM KVG) aicina Valsts kancelejas direktora Jāņa Citskovska vadīto Operatīvās vadības grupu bez kavēšanās pārskatīt noteiktos ierobežojumus veikaliem un citām tirdzniecības vietām, kas spēj izpildīt visus patlaban noteiktos drošības nosacījumus Covid-19 pandēmijas ierobežošanai, lai šīs tirdzniecības vietas varētu atsākt darbu un iedzīvotāji tur varētu iegādāties nepieciešamās preces. Tāpat ZM KVG aicina atļaut ielu tirdzniecību un tirdzniecību āra gadatirgos, nepieļaujot tajos nekādus izklaides pasākumus.

Šobrīd spēkā esošie noteikumi nostāda nevienlīdzīgā situācijā daudzus tirdzniecības uzņēmumus, kuri līdzīgi lielveikaliem var nodrošināt visu nepieciešamo epidemioloģisko prasību ievērošanu. Lēmums aicināt atļaut veikaliem atsākt darbību, stingri ievērojot epidemiologu un ekspertu ieteikumus,  pieņemts pēc šodien notikušās ZM KVG Krīzes vadības grupas sanāksmes, kurā atbalstu šim priekšlikumam pauda visi tās pārstāvji. ZM KVG ir pārstāvētas visas Zemkopības ministrijas pārziņā esošās nozares, lauksaimnieku un pārtikas ražotāju nevalstiskās organizācijas, tajā skaitā arī mazumtirgotāji.

Zemkopības ministrijas Krīzes vadības grupas vadītājs, zemkopības ministra Kaspara Gerharda biroja vadītājs Jānis Eglīts: “Sabiedrība jau sen ir nogurusi no pārmērīgi daudzajiem un nesamērīgajiem ierobežojumiem, tāpēc ir ļoti svarīgi turpmāk pieņemt tādus lēmumus, kas ir pamatoti un loģiski, cilvēkiem saprotami un izpildāmi, kuri sasniedz mērķi, kālab tie ir pieņemti. Diemžēl, šobrīd daļā ierobežojumu pietrūkst pamatojuma, un mēs nevaram cilvēkiem sniegt argumentētu pamatojumu  to esamībai. Nereti veidojas situācijas – jo vairāk ko aizliedzam, jo vairāk aizliegumu pārkāpumu. Tāpēc šobrīd pirmais uzdevums ir turpmāk noteikt samērīgas prasības, lai iedzīvotājiem veikalos būtu pieejamas visas nepieciešamās preces. Mēs nedrīkstam aizmirst, ka lielai daļai veikalu ir būtiska nozīme lauku apvidu un mazpilsētu iedzīvotāju nodrošinājumā ar visdažādākajām ikdienā nepieciešamajām precēm un arī lauku ekonomikā. Ilgākā šādu nevienlīdzīgu prasību saglabāšana daudzus mazos uzņēmējus var izputināt.”

Turklāt esošajā situācijā tiek pieļauti būtiski konkurences kropļojumi, sniedzot būtiskas priekšrocība lielveikaliem, bet šo iespēju liedzot citiem veikaliem, kas arī var ievērot visas epidemioloģiskās prasības.

ZM KVG dalībnieki vienprātīgi atzina, ka pašreizējie tirdzniecības ierobežojumi varēja būt efektīvi tikai īstermiņā, nevis ilgstoši, kā tas ir tagad. Cīnoties ar pandēmiju, iespēju robežās, kur vien var, ir jācenšas atjaunot kaut puslīdz normālu dzīves ritmu, protams, strikti ievērojot visus epidemioloģiskos nosacījumus (masku obligātu valkāšanu, distancēšanos, cilvēku skaita ierobežojumus tirdzniecības vietās u.c.).

Mazumtirdzniecības uzņēmēji ir pauduši, ka spēj savās tirdzniecības platībās ievērot visas spēkā esošās epidemioloģiskās prasības, kas šobrīd veiksmīgi tiek ievērotas lielveikalos. Nozares uzņēmēji atgādina, ka ilgstoša preču tirdzniecības ierobežošana negatīvi ietekmē ne tikai uzņēmumus, bet visas valsts ekonomiku kopumā.