Aktualitātes

LLKA organizētais trešais seminārs jauniešiem par videi draudzīgu un bioloģiski daudzveidīgu saimniekošanu notiks kooperatīvā “VAKS” un saimniecībā “Mazputniņi”

20.11.2019 Drukāt
LLKA organizētais trešais seminārs jauniešiem par videi draudzīgu un bioloģiski daudzveidīgu saimniekošanu notiks kooperatīvā “VAKS” un saimniecībā “Mazputniņi”

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) īstenotā projekta “Jaunietis – nākotnes saimnieks videi draudzīgā un bioloģiski daudzveidīgā lauku saimniecībā” ietvaros pēdējā organizētā seminārā-darbnīcā rīt, 21.novembrī piedalīsies 50 Smiltenes tehnikuma audzēkņi, kuri dosies uz Vidzemes un Latgales kooperatīvu “VAKS” un šā kooperatīva biedra zemnieku saimniecību (ZS) “Mazputniņi”, kurā saimnieko Jānis Freimanis.

Kooperatīvā “VAKS” un saimniecībā “Mazputniņi” Smiltenes tehnikuma jaunieši, kuri savu nākotni vēlas saistīt ar laukiem, izglītojoši informatīvā seminārā “Grauda ceļš no pavasara līdz rudenim” gūs zināšanas par lauku saimniecības un kooperatīva aktivitātēm vides saglabāšanā un videi draudzīgā saimniekošanā gada griezumā. Semināru organizē LLKA projekta “Jaunietis – nākotnes saimnieks videi draudzīgā un bioloģiski daudzveidīgā lauku saimniecībā” ietvaros.

Jānis Freimanis, ZS “Mazputniņi” vadītājs: “Saimniecībā esmu attīstījis dažādas nozares – piena un gaļas lopkopību, graudkopību un šķeldas ražošanu. Uzskatu, ka saimniecības modelis strādāt videi draudzīgi nākotnē savu nozīmību tikai nostiprinās un saimniekošana bioloģiski daudzveidīgā lauku saimniecībā kļūs par nepieciešamību, jo klimata pārmaiņas diktēs savus noteikumus un saimniecībām būs tam jāpielāgojas, tādējādi samazinot riskus, ja kāda saimniecības nozare klimata izraisītu likstu dēļ nenesīs cerēto. Saimniecība “Mazputniņi” jau šobrīd aktīvi izmanto atjaunojamā resursa šķeldas ražošanu un tās izmantošanu vairāku Vidzemes ciematu – Kocēnu, Zilķalna, Vaidavas, Strenču – apkurināšanai”.

Smiltenes tehnikuma direktors Andris Miezītis: “Prieks, ka Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija īstenotā projekta ietvaros Smiltenes tehnikuma audzēkņiem sniedz lielisku iespēju papildināt jau esošās un papildināt jaunas zināšanas ar vides saglabāšanu saistītajos jautājumos, kurus ikdienas lekciju dienaskārtībā nododam arī saviem Smiltenes tehnikuma audzēkņiem.”

Kooperatīvā “VAKS” un saimniecībā “Mazputniņi” organizētais seminārs ir pēdējais, kuru LLKA realizē projekta “Jaunietis – nākotnes saimnieks videi draudzīgā un bioloģiski daudzveidīgā lauku saimniecībā” ciklā. Iepriekšējie divi tika organizēti kooperatīvos “Durbes grauds” un “LATRAPS”.

Seminārs tiek organizēts Latvijas Vides aizsardzības fonda projekta ietvaros.