Aktualitātes

Informācija presei

VAKS kāpinājis apgrozījumu un peļņu

VAKS kāpinājis apgrozījumu un peļņu

30.04.2015

LPKS "VAKS" un LLKA valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons, atskatoties uz iepriekšējo gadu un nupat uzsākto vasarāju sēju.  Kā zināms, zemniekiem pagājušais gads izmaksāja diezgan dārgi – pavasarī bija jāpārsēj izsalušie ziemāji, slapjā vasara prasīja lielākus kaltēšanas izdevumus.

Aizsilniece: jārēķinās ar piena cenu un izslaukuma kritumu

Aizsilniece: jārēķinās ar piena cenu un izslaukuma kritumu

13.04.2015

Ilze Aizsilniece, LLKA valdes priekšsēdētāja vietniece, LPKS „Piena ceļš” valdes priekšsēdētāja, AS „Jaunpils pienotava” padomes priekšsēdētāja par situāciju Latvijas piena nozarē pēc piena kvotu sistēmas atcelšanas: "Ja mēs runājam tieši par Latviju, tad, manuprāt, šeit iekšēji tas piena daudzums tik daudz nepalielināsies.  Ļoti zemo piena iepirkuma cenu dēļ govis tiek sliktāk barotas, lai mazāk veidotos piens. Prognozēju, kad sāksies jaunā sezona, izslaukumi nebūs augsti. Situāciju ievērojami ietekmēs vecās Eiropas Savienības dalībvalstis, kuras ir īpaši gatavojušās piena kvotu sistēmas atcelšanai."

Zemgalē sēj pupas

Zemgalē sēj pupas

20.03.2015

Ņemot vērā to, ka šī ziema bijusi diezgan silta un pavasaris atnācis ātrāk, Latvijā sākušies zemes darbi, tostarp, tiek sētas pupas. Kā atzīst Edgars Ruža, LATRAPS ģenerāldirektors: „Ņemot vērā labvēlīgos laika apstākļus, pupu sēšana šogad uzsākta pat vienu mēnesi agrāk nekā tas ir parasti.

LLKA: šis gads kooperatīviem turpinās būt izaicinājumiem pilns

LLKA: šis gads kooperatīviem turpinās būt izaicinājumiem pilns

13.03.2015

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) ikgadējā kopsapulcē tās dalībnieki atskatījās uz pērno gadu, kurš iezīmējis lejupslīdi gan kooperatīvu apgrozījumā, gan biedru skaitā. Kooperatīvu vadītāji ar bažām raugās arī uz šo gadu, jo arvien vairāk būs jūtamas pagājušā gada notikumu sekas. Līdzās diskusijām par lauksaimniecības un kooperācijas nākotni, tika ievēlēta arī jauna organizācijas valde. 

Konkursa „Gada labākais lauksaimniecības kooperatīvs” fokusā piena nozare

Konkursa „Gada labākais lauksaimniecības kooperatīvs” fokusā piena nozare

14.02.2015

Neraugoties uz lielajiem izaicinājumiem nozarē, ko radījis Krievijas embargo un piena iepirkumu cena kritums visā Eiropā, šogad lielāko balvu skaitu Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas rīkotajā konkursā ieguva piensaimniecības kooperatīvi. Mazo kooperatīvu grupā pirmo vietu ieguva piensaimniecības kooperatīvs LPKS „Bites”, savukārt lielo kooperatīvu grupā – piensaimniecības LPKS „Viļāni”, kuri saņēma arī ekspertu žūrijas speciālbalvu. Vidēji lielo kooperatīvu grupā par gada labāko lauksaimniecības kooperatīvu kļuva gaļas liellopu kooperatīvs „ABC Projekts”.