Aktualitātes

Inčukalna Medību pili apsaimnieko kooperatīvā sabiedrība ''L.V.Mežs''

25.11.2019 Drukāt
Inčukalna Medību pili apsaimnieko kooperatīvā sabiedrība ''L.V.Mežs''

Mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība (MPKS) “L.V.Mežs” dibināta 2013.gadā, apvienojoties 15 mežu īpašniekiem galvenokārt no Vidzemes un tā bija viena no pirmajām Latvijā, tieši mežsaimniecības jomā. Šobrīd kooperatīva biedri – meža īpašnieki, kuriem pieder meža īpašumi visā Latvijā.

MPKS ’’L.V.Mežs’’ apvieno meža īpašniekus visā Latvijā– ar mazu, vidēju, lielu meža platību, kuri vēlas savus meža īpašumus apsaimniekot ilgtermiņā un nodrošināt ienākumus gan sev, gan arī nākamajām paaudzēm. Kooperatīva biedru ieguvumi no kopējās saimniekošanas ir kvalitatīvi sniegti meža apsaimniekošanas pakalpojumi, plānota un uzraudzīta meža apsaimniekošana katrā meža īpašumā, iespēja gūt lielākus ienākumus.

Kooperatīvs nodrošina visus meža īpašuma apsaimniekošanā nepieciešamos darbus – tai skaitā meža izstrādes, atjaunošanas, kopšanas, meža produkcijas, kokmateriālu realizāciju, meža infrastruktūras (ceļu, meliorācijas, u.c.) sakārtošanu, Eiropas Savienības finansējuma piesaisti meža īpašumu apsaimniekošanai.

Iesaistīšanās kooperatīva darbībā rada kopības sajūta, jo vienmēr blakus ir zinoši speciālisti par interesējošiem jautājumiem attiecībā uz meža īpašuma apsaimniekošanu, kā arī citi kooperatīva biedri, ar kuriem kopā palīdzēt kooperatīvam attīstīties. Bezmaksas profesionāla konsultācija, informācija un padoms, iesaistoties kooperācijā, vienmēr būs tikai telefona zvana vai e-pasta attālumā.  Drošības sajūta, atbalsts un labi apsaimniekots mežs, ir galvenie ieguvumi mežu īpašniekim – kooperatīva biedriem.

Kooperatīvajā sabiedrībā ‘’L.V.Mežs’katrs biedrs pats izvēlas, cik daudz viņš vēlas savā mežā darīt pats un cik daudz uzticēt darīt kooperatīvam. Katrs var sazināties ar konkrētu kontaktpersonu - speciālistu, kas palīdzēs risināt jebkurus ar meža apsaimniekošanu un koksnes pārdošanu saistītus jautājumus.

Kooperatīva biedriem tiek sniegta informācija un padomi, kas atbilstošajā situacijā ir piemērotāks. Tāpat meža īpašnieki var prasīt padomu, kā risināt vienu vai citu radušos situāciju. Lēmumi par veicamajiem darbiem vienmēr tiek pieņemti kopā ar meža īpašnieku!

Kooperatīvs palīdz izlīdzināt tirgū apaļkoksnes plūsmu, atvieglo koksnes nodrošinājuma plānošanu pārstrādātājiem. Palīdz koksnes pārstrādātājiem saņemt tieši tādu kokmateriālu, kāds tiem ir nepieciešams, ļaujot attīstīt abpusēji izdevīgu, prognozējamu ilgtermiņa sadarbību ar pārstrādātājiem, mežizstrādātājiem un transporta pakalpojumu uzņēmumiem.

Kopīgi pārdodot izaudzēto koksni, MPKS “L.V.Mežs” pircējiem ir kļuvis par regulāru piegādātāju un saņem labāko cenu. Meža īpašnieku interesēs kooperatīva darbinieki strādā bez starpniekiem, tādējādi nodrošina biedriem godīgus koksnes uzmērīšanas un brāķēšanas nosacījumus, kā arī augstāko cenu par realizēto kokmateriālu. Darbojoties kooperatīva ietvaros, tiek optimizēta mežizstrāde, meža apsaimniekošanas un koksnes loģistikas izmaksas, nodrošinot augstu darbu kvalitāti. Mežu darbos tiek izmantota moderna tehnika, ko viens īpašnieks nevar atļauties, taču kooperējoties, tas ir izdarāms.

Lai mežu īpašumi būtu arvien profesionālāk sakopti, kooperatīvs organizē apmācību seminārus, praktiskās apmācības. Jo izglītotāki un vienā virzienā domājoši mežu īpašnieki, jo lielāks spēks ietekmēt politiskos lēmumus, kas ļauj attīstīt mežsaimniecību un gūt ekonomisko izdevīgumu ilgtermiņa.

Kooperācijas priekšrocības mežsaimniekiem:

Meža īpašnieku kooperatīvi, pēc kooperatīva ‘’L.V.Mežs’’ biedru un darbinieku domām, ir labākā līdz šim izdomātā uzņēmējdarbības forma, nelielo meža īpašnieku ekonomisko resursu efektīvai apvienošanai, pašu meža īpašnieku interesēs.

Informācija par citām kooperatīva aktivitātēm šeit.

Plašāka informācija par MPKS’’L.V.Mežs’’ šeit.