Aktualitātes

Augļu un dārzeņu kooperatīvu vadītāji plāno jauno sezonu

15.01.2021 Drukāt
Augļu un dārzeņu kooperatīvu vadītāji plāno jauno sezonu

Vakar, 14.janvārī, notika Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) Augļu un dārzeņu nozares kooperatīvu darba grupa, kurā kooperatīvu vadītāji pirms jaunās sezonas sākuma dalījās savos plānos šajā gadā, kā arī apsprieda nepieciešamās investīcijas kooperatīvu attīstībai jaunā plānošanas perioda ietvaros.

Lai arī nedaudz, tomēr COVID-19 izraisītā pandēmija ir ietekmējusi arī augļu un dārzeņu nozares kooperatīvus, īpaši tos, kuriem viena no produkcijas noieta vietām ir skolu tīkli. Tā kā arī šobrīd gads ir iesācies ar attālinātu mācību režīmu skolās, tām paredzētais produkcijas apjoms krājas noliktavās un jāmeklē citas iespējas, kur to realizēt. Piemēram, kooperatīva “Augļu nams” skolām piegādāto ābolu apjoma realizācija aizvadītā gada decembrī samazinājās par trešdaļu, bet šogad janvārī prognozējams samazinājums uz pusi no paredzētā apjoma.

Tā kā ir uzsācies jaunais plānošanas periods 2021.-2027.gadam, kooperatīvu vadītāju ieskatā jāturpina darbs pie sekmīgas investīciju piesaistes, lai neatpaliktu no konkurentiem pasaules tirgos. Smiltsērkšķu audzētāju kooperatīvs “Baltijas ogu dārzi” jau otro gadu saldētas smiltsērkšķu ogas eksportē uz Franciju un Igauniju. Aizvadītajā 2020.gadā tās bija apmēram 200 tonnas, ko saražoja kooperatīva astoņas saimniecības. Tādēļ uz priekšdienām ir jādomā, kā ogām radīt pievienoto vērtību Latvijā, lai turpmāk tās varētu eksportēt jau kā gatavu produkciju.