Aktualitātes

Zemkopības ministrs ar LLKA pārrunā kooperācijas nozīmi ģimenes saimniecību stiprināšanā piena ražošanas nozarē un iespējamo atbalstu

18.01.2023 Drukāt
Zemkopības ministrs ar LLKA pārrunā kooperācijas nozīmi ģimenes saimniecību stiprināšanā piena ražošanas nozarē un iespējamo atbalstu

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA) pārstāvji tikās ar zemkopības ministru Didzi Šmitu, lai pārrunātu piena nozares aktualitātes un meklētu labākos risinājumus ģimenes saimniecību attīstības veicināšanai.

Piena ražotāji kopš pērnā gada nogales novēro svaigpiena iepirkuma cenu kritumu par vairāk nekā piektdaļu, ko diktē pieprasījuma kritums pašmāju un ārvalstu tirgos. Šāda tendence veicina arī turpmāku piena ražotāju skaita samazināšanos, jo īpaši Latvijas attālākos reģionos, kur joprojām saglabājas augstākas loģistikas izmaksas. Lauksaimnieku kooperācijas pārstāvji tikšanās laikā rosināja veidot atbalstu ģimenes saimniecībām, īpaši atbalstot apdzīvotību reģionos un piena ražošanas saglabāšanu.

LLKA valdes locekle Mirdza Feldmane uzsvēra ģimenes saimniecību lomu lauku apdzīvotības saglabāšanā, ko nodrošina saimniecību kooperēšanās, lai iegūtu lielāku tirgus spēku un mazinātu individuālu saimniecību izmaksas. Turklāt, ņemot vērā transporta izmaksu pieaugumu, ir jāveicina piena nozares attīstība, kas vērsta uz augstāku svaigpiena satura vērtības kāpināšanu, palielinot olbaltumvielu, tauku un sausnas īpatsvaru pārvadājumā litrā svaigpiena.

Didzis Šmits norādīja: “Pašmāju tirgus, efektīvai piena pārstrādei, ir nepietiekams. Lai saglabātu piena ražošanas nozari, ir nepieciešams ne tikai veicināt vietējās izcelsmes svaigpiena pārstrādi pašmāju tirgum, bet arī jāpanāk ievērojams piena produktu eksporta apjoma pieaugums”. Ministrs arī uzvēra, ka nepieciešams veicināt pašmāju ražoto produkciju pārdošanu saskaņā ar principu: no zemnieka – patērētājam, papildinot, ka  “ilgtspējīgas attīstības pamatā ir nepieciešamība stiprināt saimniecību pārmantojamību, veicinot paaudžu maiņu, kas sekmēs reģionālās infrastruktūras – skolu, transporta ceļu, kā arī vietējās kultūras dzīves saglabāšanu.

“Saglabājot Latvijai tradicionālu saimniekošanas veidu – ganību platības piena ražošanai, vienlaikus tiek veicināti arī zaļā kursa nosacījumu, sociālo un vides mērķu izpilde,” piebilda Zemnieku federācijas vadītāja Agita Hauka.

Sarunas dalībnieki vienojās par nepieciešamību izstrādāt detalizētāku koncepciju piena ražošanas nozarei, iesaistot nevalstiskās organizācijas, kas pārstāv piena ražotājus un lauksaimniekus, kuri ir iesaistīti piena pārstrādē.

Sanāksmē piedalījās zemkopības ministrs Didzis Šmits, zemkopības ministra biroja vadītāja Annu Vītola – Helviga, LLKA ģenerāldirektors Rolands Feldmanis, LLKA valdes locekle un Baltu piens valdes priekšsēdētāja Mirdza Feldmane un piena nozares kooperatīvās sabiedrības Dundaga valdes priekšsēdētājs Intars Šulcs kopā ar Latvijas Zemnieku federācijas vadītāju Agitu Hauku.