Aktualitātes

Vidzemes kooperatīvs ''Straupe'' - viens no vecākajiem Latvijā

03.09.2019 Drukāt
Vidzemes kooperatīvs  ''Straupe'' - viens no vecākajiem Latvijā

1993.gada 1.jūnijā Straupes pienotavu apsaimniekošanā pārņēma tā paša gada 22.martā reģistrētā piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība „Straupe”. Tās biedri sākotnēji bija ap 270 Stalbes un Straupes pagastu piena ražotāji: zemnieku un piemājas saimniecības, paju sabiedrības.

Gadiem ejot, biedru sastāvs izmainījies. Kooperatīvā iestājās saimnieki arī no kaimiņu pagastiem: Raiskuma, Vaidavas, Kocēnu, Krimuldas, Umurgas, Limbažu, Vaives.Izstājās tie, kas savu govju ganāmpulkus likvidēja un pienu vairs pienotavai nepiegādāja. Biedru skaits ir samazinājies uz pusi, taču saražotā piena daudzums palielinājies trīs reizes. Uz „Straupes” pienotavas bāzes izveidots patstāvīgs piena pārstrādes uzņēmums. Tas Latvijas tirgum ražo pieprasīto produkciju, kā piemēram, sviestu - gan bezpiedevu, gan ar šokolādes garšu, kaņepju un arī citām garšvielām. Ražo arī krējumu, biezpienu, jogurtus ar dažādām garšām, biezpiena krēmus ar dažādu ogu piedevām, ķimeņu sieru, pienu, tīrkultūru. Ražošanā izmanto tikai dabīgo piena izejvielu, neizmantojot kā piedevas augu taukus, ķīmiskos konservantus, tādēļ produkcija pieprasīta arī dabīgo piena produktu lietotāju aprindās.

2015.gada februārī PKS ''Straupe'' produktiem piešķirts Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) atbilstības sertifikāts dalībai nacionālajā pārtikas kvalitātes shēmā "Zaļā karotīte’’. PKS “Straupe” Ķimeņu siers 2009.gadā saņēma titulu “Siera karalis 2009”. PKS ''Straupe'' ir biedrības “Siera klubs” un "Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija" biedrs. 

Pienotavā saražotā produkcija tiek piegādāta klientiem Rīgā, Cēsīs, Limbažos, Valmierā, Siguldā, Madonā, Olainē, Jelgavā un citur Latvijā. Gandrīz pusi produktu uzņēmums iztirgo pats savos firmas veikalos un tirdzniecības vietās. „Straupes” produkti ir Centrāltirgū Piena un Dārzeņu paviljonos, Čiekurkalna tirgū, Vidzemes (Matīsa) tirgū, Āgenskalna tirgū un Purvciema tirgū. Kopš 2009.gada paplašinās arī veikalu tīkls – tie atvērti Valmierā, Cēsīs, Siguldā, Madonā, Rīgā, Ogrē, Olainē un Jelgavā. Pašražotās produkcijas mazumtirdzniecības paplašināšana ir viens no kooperatīva tālākās attīstības virzieniem.

PKS “Straupe” teritorijā katra mēneša pirmajā un trešajā svētdienā notiek Lauku labumu tirdziņš. 

Par panākumiem lauksaimniecības kooperācijā trīs reizes saņemti „Sējēja” laureāta diplomi.

Kooperatīva biedriem ir svarīga nodotā piena kvalitāte, kas nodrošina kvalitatīvas un pieprasītas produkcijas sagatavošanu."Bez kooperēšanās vienai, lai cik liela vai maza, būtu saimniecība, nav iespējams attīstīties tādā līmenī, kā tas ir iespējams apvienojoties vienādi domājošiem zemniekiem," uzsver kooperatīva valdes priekšsēdētājs Imants Balodis.

Par to, ka kooperatīvs ''Straupe'' ir viens no vecākajiem Latvijā, kā arī par tā sākumposmu, attīstību un darbību dažādos laika posmos,  piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība ''Straupe'' ir izdevusi grāmatu ''PIENA GRAMATA. Straupes pienotavas un piensaimnieku kooperācijas 100 gadu hronika ''. 

Sīkāka informācija kooperatīva mājas lapā https://www.straupespiens.lv/.