Aktualitātes

Nosacījumi lauksaimniecības dzīvnieku ierakstīšanai ciltsgrāmatā kļuvuši konkrētāki

21.12.2021 Drukāt
Nosacījumi lauksaimniecības dzīvnieku ierakstīšanai ciltsgrāmatā kļuvuši konkrētāki

Valdība otrdien, 21.decembrī, apstiprinājusi Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus noteikumos par liellopu, cūku, aitu, kazu un zirgu šķirņu ciltsgrāmatas un krustojuma cūku ciltsreģistra kārtošanu, lai precizētu nosacījumus šķirnes lauksaimniecības dzīvnieku ierakstīšanai ciltsgrāmatas papilddaļā.

Grozījumi noteikumos noteic, ka turpmāk attiecīgās šķirnes ciltsgrāmatas papilddaļā ierakstīs liellopu, cūku, aitu un kazu ar atbilstošu šķirnes apzīmējumu, ja dzīvnieks atbildīs audzēšanas programmas īstenošanas prasībām, ja tiks veikta snieguma pārbaude un ja piena liellopa, cūkas un kazas izcelsme būs zināma vismaz vienā priekšteču paaudzē, bet gaļas liellopa un aitas izcelsme - vismaz divās priekšteču paaudzēs (izņemot Romanovas šķirnes aitas, kurām izcelsme var būt zināma vismaz vienā priekšteču paaudzē).

Zirgu ierakstīs attiecīgās šķirnes ciltsgrāmatas papilddaļā, ja tam tiks veikta snieguma pārbaude un tā izcelsme atbildīs audzēšanas programmā noteiktajām prasībām.

Liellopu, cūku, aitu, kazu un zirgu, ja tas ir iesaistīts jaunas šķirnes radīšanā vai šķirnes atjaunošanā, vai arī pieder apdraudētai šķirnei, varēs ierakstīt attiecīgās šķirnes ciltsgrāmatas papilddaļā saskaņā ar audzēšanas programmā noteiktajām prasībām.

Noteikumi “Grozījumi Ministru kabineta 2019.gada 26.februāra noteikumos Nr.94 “Liellopu, cūku, aitu, kazu un zirgu šķirņu ciltsgrāmatas un krustojuma cūku ciltsreģistra kārtošanas noteikumi”” stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.