Aktualitātes

No 1.aprīļa Lauku atbalsta dienesta EPS var reģistrēt sezonas laukstrādniekus

01.04.2020 Drukāt
No 1.aprīļa Lauku atbalsta dienesta EPS var reģistrēt sezonas laukstrādniekus

No 1.aprīļa atsākas ikgadējais sezonas laukstrādnieku reģistrācijas periods. Tas ilgs līdz šā gada 30.novembrim. Šī būs jau septītā sezona, kad saimniecības, kas darbojas augļkopības un dārzeņkopības nozarēs, kā arī nodarbina laukstrādniekus sezonas rakstura darbos var veikt šo darbinieku darba uzskaiti dienesta Elektroniskajā pieteikšanās sistēmā.

Šis nodokļa režīms būtiski samazina nodokļu slogu tiem cilvēkiem, kas tiek nodarbināti tieši sezonas rakstura darbos augļkoku, ogulāju un dārzeņu audzēšanā vai stādīšanā, sējumu un stādījumu kopšanā, ražas novākšanā, augļu, ogu un dārzeņu šķirošanā.

Maksimālais termiņš, kurā laukstrādniekam var piemērot sezonas laukstrādnieka ienākuma nodokļa režīmu, nevar pārsniegt 65 nostrādātās dienas un saņemto ienākumu maksimālais apmērs nevar pārsniegt 3000 eiro. Sezonas laukstrādnieku ienākuma nodoklis ir 15 procentu apmērā no laukstrādnieka nopelnītā atalgojuma, bet ne mazāks kā 0,70 eiro par katru nostrādāto dienu. Persona, kura maksā sezonas laukstrādnieka ienākuma nodokli, kļūst sociāli apdrošināta pensijai, ja pie visiem darba devējiem nopelnītais ienākums mēnesī pārsniedz 70 eiro.