Aktualitātes

LPKS ''Piena ceļš'' apvienojas ar Igaunijas kooperatīvu ''Epiim''

20.08.2019 Drukāt
LPKS ''Piena ceļš'' apvienojas ar Igaunijas kooperatīvu ''Epiim''

19.augustā Igaunijā notika balsojums par Latvijas piensaimniecības kooperatīva “Piena ceļš” un igauņu kooperatīva “Epiim” kopīgā pirmā starpvalstu kooperatīva izveidi pēc Eiropas Savienības (ES) noteikumiem.

“Piena ceļš” valdes priekšsēdētājs Raimonds Misa informēja, ka šis būs pirmais kooperatīvs Austrumeiropā, kas izveidots pēc jaunajiem noteikumiem. Sarunas par tāda izveidi norisējušas jau divus gadus.

“Katrs atsevišķi nevaram pastāvēt, jāapvienojas un jākļūst lielākiem. Sākumā meklējām partnerus Latvijā, taču neizdevās. Tagad veidosim kooperatīvu kopā ar igauņiem,” teica Misa.

Konsolidācijas rezultātā mātesuzņēmums darbosies Igaunijā, bet “Piena ceļš” ar nosaukumu “Epiim” būs tā filiāle Latvijā.

Misa norāda, ka Latvijā viss notiks tāpat kā līdz šim, piens tiks iepirks un pārstrādāts gan “Jaunpils pienotavā”, gan Igaunijā.

Apvienošanas rezultātā Igaunijā taps jauna piena pārstrādes rūpnīca ar jaudu 1000 tonnas dienā. Patlaban igauņu partnerim pieder trīs piena pārstrādes rūpnīcas, bet pēc jaunās rūpnīcas uzbūvēšanas būs divas, savukārt “Piena ceļam” ir viena Jaunpilī.

“Piena ceļš” ir viens no lielākajiem piena kooperatīviem Latvijā, kas pēdējos gados strauji attīstījies.

”Piena ceļš” pāriet jaunā kvalitātē. Mainās tikai īpašnieku struktūra. Piens tiks pārstrādāts latviešiem piederošajā rūpnīcā Igaunijā. Taču straujāk attīstīsies arī “Jaunpils pienotava”, jo ražosim produktus igauņiem,” tā Misa.