Aktualitātes

LLKA uzsakta, ka nepieciešams risināt situāciju piena nozarē attiecībā uz piena iepirkuma cenu noteikšanu

17.06.2015 Drukāt
LLKA uzsakta, ka nepieciešams risināt situāciju piena nozarē attiecībā uz piena iepirkuma cenu noteikšanu

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija ir nosūtījusi vēstuli Konkurences padomei ar aicinājumu rūpīgi izvērtēt visas iespējamās sekas no koncerna “Food Union” un SIA “Rīgas piensaimnieks” apvienošanās. Kā arī papildus tam, lauksaimnieku nevalstiskās organizācijas, tai skaitā LLKA, vēstulē Valsts prezidentam, Ministru prezidentei un zemkopības ministram aicina vērsties pie piena pārstrādes uzņēmumiem ar aicinājumu nepielietot diskriminējošu politiku piena iepirkumu cenu veidošanā pret Latvijas piena ražotājiem.

Krievijas Federācijas 2014.gada augusta paziņojums par embargo Eiropas Savienībā ražotajai produkcijai ir dramatiski ietekmējis piena ražotājus Latvijā, it īpaši piena ražotājus, kas izmisīgi cīnās par izdzīvošanu un saimniecību saglabāšanu. Latvijā daudzi piena ražotāji tieši pēdējo gadu laikā ir veikuši ievērojamas investīcijas saimniecībās, gatavojoties brīvā tirgus apstākļiem pēc kvotu režīma atcelšanas, kā arī modernizējot saimniecības un ieviešot vidi saudzējošos pasākumus. Rezultātā saražotā piena kilograma pašizmaksa Latvijas ražotājiem ir salīdzinoši augsta.

Jau vēsturiski piena ražotāju saimniecības ir bijušas lauku apdzīvotības garants ar konkurētspēju gan Baltijas, gan Eiropas tirgos, tādējādi nodrošinot Latvijas lauku vienmērīgu attīstību ilgā laika posmā un vienlaikus saglabājot lauku vides dažādību un ilgtspējīgumu.

Šobrīd piena iepirkuma cena Eiropas ražotājiem ir nemainīga vai nedaudz pieaug, kamēr Latvijas piena ražotājiem iepirkuma cena turpina kristies. Latvijas piena pārstādes uzņēmumi piekopj autoritatīvu politiku piena iepirkuma cenas noteikšanā. Uz šī gada 1. jūniju piena iepirkuma cenas Latvijā bija amplitūdā no 0,14 euro/centi kg. līdz 0,30 euro/centi kg, tādējādi radot milzīgu piena ražotāju diskrimināciju. Vidējā piena iepirkuma cena jūnijā Latvijā var noslīdēt zem 0,22 euro/centi kg. Rezultātā ir izveidojusies situācija, ka daudzi piena ražotāji vairs nevar atļauties iegādāties spēkbarību lopiem, tāpēc strauji samazinās piena izslaukumi un arī pasliktinās piena kvalitātes rādītāji. Vairums piena ražotāji apgrozāmo līdzekļu trūkuma dēļ nevar uzsākt lopbarības sagatavošanu ziemas periodam. Daļa no piena ražotājiem sāk apsvērt domu par ganāmpulka likvidēšanu. Uz esošo brīdi piena iepirkumu cenas atšķiras pat par 0,09 euro centiem kilogramā, kas nostāda piensaimniekus, kā arī kooperatīvus bezizejas stāvoklī attiecībā pret lielajiem Latvijas piena pārstrādātājiem. Piena pārstrādes uzņēmumi bieži manipulē, norādot, ka piegādātais piens ir ar neatbilstošu kvalitāti un piena produktiem nav noieta ārējos tirgos, kā arī ar palielinātām loģistikas izmaksām.

Jāuzsver, ka lielo pārstrādes uzņēmumu apvienošanās mazinātu konkurenci un dažādus riskus saistībā ar nepamatotu cenu diferencēšanu tikai palielinātu.