Aktualitātes

LLKA tiekas ar Vācijas pārstāvjiem par atbalsta fonda izveidošanu kooperatīvajām sabiedrībām

09.12.2020 Drukāt
LLKA tiekas ar Vācijas pārstāvjiem par atbalsta fonda izveidošanu kooperatīvajām sabiedrībām

Lai iepazītos ar kooperatīvo sabiedrību atbalsta fonda darbību Vācijā un izvērtētu iespējas ieviest līdzīgu praksi arī Latvijā, šodien, 9. decembrī, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) pārstāvji tikās ar kooperācijas speciālistiem no Vācijas. Tikšanos starp Latvijas un Vācijas kooperācijas speciālistiem organizēja LLKA sadarbībā ar Valsts Lauku tīkla Sekretariātu un Zemkopības ministriju.

Prezentējot kooperatīvo atbalsta fondu darbību, AS “Raiffeisen Lippe-Weser AG” Izpilddirektore-advokāte Birgita Būta (Birgit Buth) atbildēja uz jau iepriekš sagatavotiem jautājumiem no Latvijas kooperācijas speciālistiem par reģistrētās apvienības Deutsche Raiffeisenverband e.V. (DRV) darbību, uzsverot, ka tās galvenais mērķis ir pārstāvēt lauksaimniecības un pārtikas jomas kooperatīvu intereses, kā arī sniegt palīdzību DRV dalībniekiem sarežģītās ekonomiskās situācijās, lai ļautu izvairīties no maksātnespējas un pārlieku lielām parādsaistībām.

„DRV nav balstīts uz likumdošanas bāzes un ir neatkarīga dalībnieku organizācija, kas balstīta uz brīvprātības principa. Tas nozīmē, ka principā fonda finansiālā bāze veidojas no tā biedru iemaksām un nav papildus pieejama nekāda valsts vai trešo personu līdzdalība fonda izveidošanā vai uzturēšanā, izņemot DRV atbrīvojumu no nodokļu maksāšanas. Fonda biedru nauda dalībniekiem tiek aprēķināta balstoties uz dažādiem kritērijiem, bet galvenokārt no biedru uzrādītā apgrozījuma un peļņas.“ sacīja Birgita Būta.

Pēc tikšanās ar kolēģiem no Vācijas savās pārdomās dalījās LLKA valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons: „Šāda veida atbalsta fonds palīdz nostiprināt kooperatīvo sabiedrību darbību. Tā kā par dažādu nozaru kooperatīvu biedriem kļuvuši liela daļa lauksaimnieku, atbalsta fonds kalpo par neatveramu atbalstu stabilākas saimniekošanas veicināšanai gan lauksaimnieku, gan arī kooperatīvu līmenī.“

LLKA izpilddirektore Linda Uzkalne: „Turpināsim darbu pie Vācijas pieredzes izpētes ar mērķi pārņemt šo praksi arī Latvijā. Kooperatīvos ir liels skaits lauksaimnieku un meža īpašnieku, tāpēc īpaši būtiski ir radīt apstākļus, lai biedri justos droši un pasargāti arī krīzes situācijās.“