Aktualitātes

LLKA ikgadējā rudens biedru kopsapulcē par KLP Stratēģisko plānu 2023.-2027.gadam un prognozēm enerģētikā

30.11.2022 Drukāt
LLKA ikgadējā rudens biedru kopsapulcē par KLP Stratēģisko plānu 2023.-2027.gadam un prognozēm enerģētikā

Vakar, š.g. 29.novembrī, notika Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) rudens biedru kopsapulce, kurā tika pārspriesti kooperatīviem un lauksaimniekiem aktuāli jautājumi par jaunā KLP Stratēģiskā plāna ietvaros paredzētajām ekoshēmām, kā arī situāciju un nākotnes prognozēm attiecībā uz enerģētikas nozares turpmāko attīstību un tendencēm.

Kā ierasts, kopsapulces sākumā dalīties ar lauksaimniekiem aktuālu informāciju tika aicināti Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji. Šoreiz ZM Tirgus un tiešā atbalsta departamenta direktors Zigmārs Ķikāns LLKA biedru – lauksaimniecības un mežsaimniecības kooperatīvu pārstāvjus, iepazīstināja ar š.g. 11.novembrī apstiprinātā KLP Stratēģiskā plāna nosacījumiem un tā ietvaros paredzētajām ekoshēmām laika posmā no 2023.-2027.gadam. Kā jau gaidīts, liela daļa no pārspriestajiem pasākumiem saistīti ar dabai draudzīgas saimniekošanas prakses ieviešanu, optimizāciju un izaugsmi, ko varētu raksturot kā tiešu atsauci uz Eiropas savienības izvirzītajiem mērķiem Zaļā kursa ietvaros. Kā savā prezentācijā norādīja Z.Ķikāns – jaunie noteikumi tiešmaksājumu saņemšanai būs stingrāki, taču vienlaikus palīdzēs pilnveidot saimniekošanas efektivitāti.

Enerģētikas eksperts Juris Ozoliņš LLKA biedriem ieskicēja pašreizējo Latvijas situāciju enerģētikas nozarē, kā arī pastāstīja par priekšrocībām, ko uzņēmēji varētu iegūt no zaļās enerģijas (saules, vēja, u.c.) ražošanas. Lai gan J.Ozoliņš lauksaimniecības nozari no enerģētikas skatu punkta nosauca par klimata neitrālu, viņš arī norādīja, ka pašreizējā situācija un energoresursu cena, protams, ietekmē kā mājsaimniecības, tā uzņēmumus un zaļās enerģijas ražošana varētu būt viens no veiksmes stāstiem, kas ļautu efektivizēt enerģijas apsaimniekošanu. Noslēgumā J.Ozoliņš norādīja – izaicinājumu enerģētikā šobrīd ir daudz, taču tie paver arī jaunas iespējas, kuras, gribētos ticēt, spēsim izmantot.

Sanāksmes otrā daļa tika veltīta LLKA iekšējo jautājumu risināšanai, kā arī tuvākās un tālākās darbības plānošanai.