Aktualitātes

Kooperatīvu “Durbes grauds”un SIA “Krastmaļi sēklas” apmeklēja Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma audzēkņi

06.11.2019 Drukāt
Kooperatīvu “Durbes grauds”un SIA “Krastmaļi sēklas” apmeklēja Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma audzēkņi

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) īstenotā projekta “Jaunietis – nākotnes saimnieks videi draudzīgā un bioloģiski daudzveidīgā lauku saimniecībā” ietvaros kopumā 50 jauniešiem, kuri mācās Kandavas Lauksaimniecības tehnikumā, kā arī šā tehnikuma Cīravas teritoriālās struktūrvienības filiālē, vakar, 5.novembrī sniedza iespēju viesoties divos lauksaimniecības uzņēmumos – kooperatīvajā sabiedrībā “Durbes grauds” un saimniecībā “Krastmaļi sēklas”, kur norisinājās seminārs – darbnīca “Grauda ceļš no pavasara līdz rudenim”, ar mērķi gūt zināšanas par gudru, ekonomisku un videi draudzīgu saimniekošanu.

Saimniecības “Krastmaļi sēklas” vadītājs Mārtiņš Flaksis topošajiem lauku saimniekiem rādīja un skaidroja savu pieredzi lauku apsaimniekošanā, izmantojot t.s. bezaršanas tehniku, izmantotajiem lauksaimniecības agregātiem un tehniku, kas pielāgoti dažādu sēklu – zirņu, facēliju un zālāju sēklu novākšanai, kā arī sēklu fasēšanu. Mārtiņa Flakša aizrautīgais stāstījums un degsme sava darba veikšanā daudzos jauniešos radīja iedvesmu savu tagadējo saimniecību veidošanai nākotnē, kurā saimniekot gan ekonomiski, gan ekoloģiski.

Savukārt, kooperatīvā “Durbes grauds” tā vadītājs Sandris Bēča un kooperatīva agronoms Jānis Beķeris, jauniešiem skaidroja gan kooperācijas un kooperatīva nozīmi un lomu lauku saimniecības ikdienas darbā un attīstībā, gan kooperatīva biedru – lauksaimnieku regulāru izglītošanu pareizas sēklas izvēlē, augu aizsardzības līdzekļu izmantošanu un savlaicīgu graudu novākšanu. Tādējādi zinošs un izglītots lauksaimnieks ilgtermiņā sasniedz mērķi saimniekot videi draudzīgi un gudri.

Paredzēts, ka projekta “Jaunietis – nākotnes saimnieks videi draudzīgā un bioloģiski daudzveidīgā lauku saimniecībā” ietvaros notiks vēl divi semināri – darbnīcas kooperatīvos “LATRAPS” un “VAKS”.

Semināri tiek organizēti Latvijas Vides aizsardzības fonda projekta ietvaros.