Aktualitātes

Konkursa "Sējējs 2019" nominācijā “Gada veiksmīgākā kopdarbība” par laureātu kļuvis graudu audzētāju kooperatīvs "Latraps"

05.11.2019 Drukāt
Konkursa

Konkursa "Sējējs 2019" nominācijā “Gada veiksmīgākā kopdarbība” par laureātu kļuvis graudu audzētāju kooperatīvs "Latraps", savukārt, veicināšanas balvas ieguvis graudu audzētāju kooperatīvs Vidzemē "Daiva" un piena ražotāju kooperatīvs Latgalē "Viļāni". 

Graudu audzētāju kooperatīvs “Latraps” ir lielākais Latvijas kooperatīvs, kurš dibināts 2000.gada 22.aprīlī, apvienojoties 12 progresīvākajām zemnieku saimniecībām Zemgalē. No dažu desmitu biedru uzņēmuma pirmajā gadā, kooperatīvs „Latraps” ir izaudzis par lielāko lauksaimniecības uzņēmumu valstī, kurā apvienotas saimniecības no visiem Latvijas reģioniem ar dažādām apsaimniekojamajām platībām, sākot no 10 ha līdz 6000 ha. Šobrīd kooperatīvs apvieno jau vairāk kā 1000 zemniekus no visas Latvijas. Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība (LPKS) “Latraps” šobrīd ir attīstījusi deviņus graudu pieņemšanas, pirmapstrādes servisa centrus visā Latvijā – Jaunpagastā, Saldū, Bauskā, Aizkrauklē, Jēkabpilī, Barkavā, Madonā, Daugavpilī un Elejā, kas dod iespēju kooperatīva biedriem dažādos Latvijas reģionos efektīvi nodarboties ar augkopību. „Latraps” pārliecinoši turpina investēt savā attīstībā – 19 gadu laikā ieguldīti vairāk kā 42 miljoni eiro jaunu pirmapstrādes kompleksu attīstībā un ražošanā. Kooperatīvam pieder arī Iesalnīca, kas apgādā Latvijas un Baltijas alus darītājus un maizniekus ar Latvijā audzētu un ražotu iesalu. Jau daudzus gadus ievērojamu daļu kooperatīva biedru izaudzēto rapšu pārstrādā „Latraps” eļļas rūpnīcā, izspiežot eļļu un saražojot rapšu raušus – augstvērtīgu un proteīnbagātu lopbarību lauksaimniekiem. „Latraps” graudkopju izaudzēto produkciju eksportē uz vairāk kā 30 valstīm visā pasaulē. Dienas Biznesa TOP 500 Latvijas uzņēmumu sarakstā pēc apgrozījuma Zemgalē vairākus gadus pēc kārtas kooperatīvs „Latraps” ieņem pirmo vietu. Tāpat “Latraps” jau trešo gadu novērtēts kā viens no iekārojamākajiem darba devējiem Zemgalē.

Latgales piena ražotāju kooperatīvs “Viļāni” apvieno tieši mazos un vidējos zemniekus, kuri atzīst, ka kooperēšanās dod viņiem ilgtermiņa stabilitāti. LPKS „Viļāni”, darbojoties jau vairāk kā 20 gadus, ir kļuvis par vienu no lielākajiem piena kooperatīviem savā apkārtnē.  Kooperatīvs pašreiz apvieno 323 biedrus. LPKS „Viļāni” nodarbojas ar piena iepirkšanu un realizāciju, bioloģiskā piena pārstrādi mājas apstākļos un saražotās produkcijas tirgošanu. 2015.gada sākumā “Viļāni” radīja savu mājražotāja statusā pārstrādāto bioloģisko produkcijas klāstu un zīmolu “Bryunaļa” un šobrīd zem šī zīmola ražo dažāda veida jogurtus, sviestu, paniņas, biezpienu, kefīru, krējumu, sieru u.c.piena produktus. Katru gadu palielinās gan kooperatīva iepirktā, gan pārstrādātā piena daudzums.

Kooperatīvā sabiedrība “Daiva” darbība ir aizsākusies 1993.gadā, tolaik apvienojoties 25 Jeru pagasta graudu audzētājiem. Kooperatīva pamatdarbība ir graudu pirmapstrāde, uzglabāšana un realizācija. Atšķirībā no citiem graudu nozares kooperatīviem, LPKS “Daiva” siltuma ieguvei izmanto šķeldu un graudu atsijas, kas ievērojami samazina kaltēšanas pašizmaksu, salīdzinot ar dīzeļdegvielas un gāzes kurināmā izmaksām. Šobrīd kooperatīvā darbojas 79 biedri – pārsvarā Ziemeļvidzemes graudu audzētāji. Kooperatīvs gadu gaitā savā attīstībā ir investējis apm. 2 milj. EUR. 2018.gadā kooperatīva „Daiva” apgrozījums bija 3,1 milj. EUR, kas ir par 42% vairāk nekā 2017.gadā, kad apgrozījums bija 2,2 milj. EUR. Savukārt, kooperatīva peļņa 2018.gadā sasniedza 149 735,00 EUR.