Aktualitātes

2018./2019.mācību gada rezultāti programmā ''Piens un augļi skolai''

30.08.2019 Drukāt
2018./2019.mācību gada rezultāti programmā ''Piens un augļi skolai''

Saskaņā ar Lauku atbalsta dienesta (LAD) provizoriskiem datiem, atbalsta programmā 2018./2019. mācību gadā iesaistījās 1311 izglītības iestādes.Zemkopības ministrijas (ZM) īstenotā ES atbalsta programma augļu, dārzeņu un piena piegādei izglītības iestādēm vairāku gadu laikā iemantojusi lielu popularitāti bērnu un jauniešu vidū. Augļus un dārzeņus izdalīja 1242 izglītības  iestādes, bet pienu – 1152 izglītības iestādes. Šajās  iestādēs bezmaksas augļus un dārzeņus saņēma 253 017 tūkstoši audzēkņu (91% no mērķauditorijas), bet pienu – 238 247 tūkstoši audzēkņu (86% no mērķauditorijas).

Programmas popularizēšanai 2018. un 2019.gadā tika īstenoti vairāki izglītojošie un informatīvie pasākumi, t.sk. organizēti semināri pedagogiem, īstenots konkurss pirmsskolas iestāžu audzēkņiem “No sēklas līdz galdam”, aktivitātes “ZZ čempionāta” ietvaros u.c. Tāpat programmas tīmekļvietnē www.piensaugliskolai.lv regulāri tiek ievietota un aktualizēta informatīva un izglītojoša rakstura informācija saistībā ar atbalsta programmu.

Programmas nosacījumi paredz, ka svaigus augļus (ābolus, bumbierus, dzērvenes), dārzeņus (burkānus, kāļus, kolrābjus, kāpostus, ķirbjus) vai šo produktu asorti, kā arī pasterizētu pienu bez piedevām mācību gada izdales periodā trīs reizes nedēļā bez maksas var saņemt bērni pirmsskolas izglītības iestādēs un 1.-9. klasē. Izdales periods sākas 1. oktobrī un ilgst līdz 31. maijam 1.-9. klasēs un līdz 31. jūlijam – pirmsskolās. Tomēr jāatzīmē, ka produktu pieejamību visa izdales perioda laikā ietekmē to sezonālā pieejamība, kā arī finansējuma ierobežojums, proti, katrai izglītības iestādei tiek aprēķināta individuāla apgādes tiesību (atbalsta) aploksne, kas ir atkarīga no skolā reģistrēto bērnu skaita.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija vērš uzmanību,ka ZM aicina produktu ražotājus, atbalsta pretendentus, un līdz šim programmā neiesaistījušās izglītības iestādes savstarpēji sazināties, meklēt sadarbības iespējas un vienoties par produktu piegādi un atbalsta programmas īstenošanu. Tapat arī Zemkopības ministrija informē, ka atbalsta pretendentu iesniegumi dalībai atbalsta programmā 2019/2020. mācību gadā, kā arī iesniegumi atbalsta pretendenta apstiprināšanai (ja tāds nebija iegūts jau iepriekšējā mācību gadā) iesniedzami LAD līdz šī gada 10. septembrim.

Vairāk informācijas par atbalsta programmu LAD mājaslapā un atbalsta programmas mājaslapā.